Kun je muren isoleren nadat het huis is gebouwd?

Tenzij uw huis speciaal is gebouwd voor energie-efficiëntie, kunt u waarschijnlijk uw energierekening verlagen door meer isolatie toe te voegen. Veel oudere huizen zijn minder geïsoleerd dan huizen die tegenwoordig worden gebouwd, maar zelfs het toevoegen van isolatie aan een nieuwere woning kan zichzelf binnen enkele jaren terugverdienen.

Kun je muren isoleren nadat het huis is gebouwd?

Tenzij uw huis speciaal is gebouwd voor energie-efficiëntie, kunt u waarschijnlijk uw energierekening verlagen door meer isolatie toe te voegen. Veel oudere huizen zijn minder geïsoleerd dan huizen die tegenwoordig worden gebouwd, maar zelfs het toevoegen van isolatie aan een nieuwere woning kan zichzelf binnen enkele jaren terugverdienen. Op enkele uitzonderingen na vanwege het klimaat, zijn bijna alle nieuwere woningen geïsoleerd. Het is nu gewoon een vanzelfsprekendheid, want een goed geïsoleerde woning kan het hele jaar door het energieverbruik verminderen.

Maar muren van oudere huizen die vóór het midden van de jaren zestig en zelfs iets later zijn gebouwd, worden vaak niet geïsoleerd. Ongeïsoleerde gesloten wanden veroorzaken ongemak en hoge energiekosten. Een gebrek aan muurisolatie betekent een overbelast verwarmings- of koelsysteem dat ijverig warme of koude lucht blaast, maar met een huisschil die niet meewerkt. Om isolatie aan elke buitenmuur toe te voegen, worden gaten geboord tussen de noppen van de bestaande muren.

Vervolgens kunnen spuitschuim, cellulose of een andere vorm van losvulling worden ingeblazen om de holtes in de muur op te vullen. Ten slotte moeten de gaten worden gedicht en opnieuw worden afgewerkt zodat ze passen bij de rest van de muur. Raadpleeg bronnen zoals het Consumer Energy Center van de California Energy Commission of de North American Insulation Manufacturers Association om erachter te komen hoeveel isolatie wordt aanbevolen. Oudere huizen, vooral die gebouwd voor de Tweede Wereldoorlog, zijn doorgaans niet geïsoleerd volgens de huidige normen, maar bijna alle huizen kunnen profiteren van wat extra isolatie.

U kunt ook isolatie aan bestaande muren toevoegen zonder gipsplaat te verwijderen, door gaten in de buitenbeplating te zagen. Schuiminjectie-isolatie is vergelijkbaar met die individuele blikjes schuimisolatie die u in een thuiscentrum kunt kopen, maar op een veel grotere en veel efficiëntere schaal. Maar gelukkig is er een manier om terug te gaan en het toe te voegen aan de muren van oudere huizen die meer isolatie nodig hebben. Het achteraf aanbrengen van muurisolatie is een discutabel onderwerp, omdat er niet één goed antwoord is voor alle huizen en huiseigenaren.

Vervolgens gebruik je inblaas- of spuitisolatie en vul je de holtes van de muur helemaal tot aan de gaten. Je kunt isolaties in je huis mengen, of je kunt het bij hetzelfde type isolatie houden dat er al is. Als uw verwarmings- en airconditioningkosten uit de hand lopen, heeft u mogelijk niet genoeg isolatie in uw muren. Als uw huis bijvoorbeeld oude glasvezelisolatie heeft die is bezonken, kunt u meer glasvezel toevoegen om het type isolatie hetzelfde te houden.

Ingeblazen cellulose wordt in de holtes van de muur geïnjecteerd door middel van een reeks gaten die in de binnen- of buitenkant van de muren zijn geboord. In plaats van de losse isolatie door de zwaartekracht naar beneden te laten trekken, kun je eenvoudig alle hoeken en gaten van je muren opvullen met expanderend spuitschuim. Bij het installeren van isolatie in een gebouw van welke aard dan ook, zult u onvermijdelijk te maken krijgen met het plaatsen van isolatie rond elektrische draden.