Is het isoleren van een huis de moeite waard?

Voor de meeste huiseigenaren is het upgraden van een ondergeïsoleerde woning de kosten zeker waard. Het is een verbetering die zowel een lagere energierekening als een hogere woningwaarde zal opleveren, en bovendien is er het bijkomende voordeel van een lagere uitstoot van broeikasgassen.

Is het isoleren van een huis de moeite waard?

Voor de meeste huiseigenaren is het upgraden van een ondergeïsoleerde woning de kosten zeker waard. Het is een verbetering die zowel een lagere energierekening als een hogere woningwaarde zal opleveren, en bovendien is er het bijkomende voordeel van een lagere uitstoot van broeikasgassen. Slecht geïsoleerde muren en ramen van lage kwaliteit zorgen voor een minder comfortabele leefomgeving, en bij erg koud weer kan elk meubelstuk in de buurt van minimaal geïsoleerde muren en ramen van lage kwaliteit te koud zijn om comfortabel te gebruiken, dus er is ook een probleem met de kwaliteit van leven. En mensen verhogen van nature de warmte als ze het koud hebben, dus een huistemperatuur van 20 Celcius is misschien voldoende comfortabel in een huis met muren en ramen met een hoge R-waarde, maar een huis met een hoge R-waarde zou hogere temperaturen nodig hebben om hetzelfde comfortniveau te bereiken vanwege de verhoogde uitwisseling van stralingswarmte tussen mensen en koude oppervlakken.

Zie onze pagina over thermisch comfort voor meer informatie. In het geval van relatief korte stroomuitval blijft een goed geïsoleerde woning (met name een huis met thermische massa voor warmteopslag) veel langer leefbaar dan een codehuis, wat het verschil kan betekenen tussen in uw huis blijven tijdens een stroomstoring en elders onderdak moeten zoeken. Koudere muren, ramen en thermische overbrugging door de wandmontage kunnen leiden tot verhoogde condensatie, wat kan leiden tot schimmel en rot. Een goed geïsoleerde woning is dus duurzamer, gaat langer mee en heeft daarom een hogere waarde.

Minder warmteverlies betekent dat er minder warmte in het huis hoeft te worden geïnjecteerd, waardoor u vaak de omvang en kosten van verwarmingsapparatuur en infrastructuur kunt verlagen. Woningisolatie is een van de belangrijkste onderdelen van een woning. Het kan verschillende gunstige effecten hebben op de prestaties en waarde van uw eigendom. In één onderzoek ontdekte het Appraisal Institute of Canada dat het verhogen van de hoeveelheid energiezuinige isolatie in een huis de waarde ervan met wel 5 procent kan verhogen.

Dit lijkt misschien niet veel, maar het kan een groot verschil maken als het tijd is om uw eigendom te verkopen. In een perfecte wereld zou je een energieauditor inhuren om je precies te vertellen hoeveel bescherming je krijgt tegen de enkele centimeters zolderisolatie die je misschien al hebt en om zaken zoals luchtlekken op te sporen die je kunt dichten om er zeker van te zijn dat je isolatie zijn werk goed doet. Of je je nu afvraagt of je het oude huis dat je al jaren bezit moet isoleren of overweegt om een opknapper aan te schaffen, je zult isolatieproblemen tegenkomen. Er zijn momenteel veel verschillende vormen van woningisolatie beschikbaar, zoals de efficiënte woningisolatoren van iFOAM.

Wanneer u de R-waarden van uw isolatie te weten komt op basis van een energiebeoordeling, de woningbouwer of uw eigen inspectie, kunt u vervolgens de Home Energy Saver-tool gebruiken om te bepalen hoeveel isolatie u moet toevoegen en waar u deze moet toevoegen voor maximale energie-efficiëntie. Veel oudere huizen zijn minder geïsoleerd dan huizen die tegenwoordig worden gebouwd, maar zelfs het toevoegen van isolatie aan een nieuwere woning kan zichzelf binnen enkele jaren terugverdienen. Voordat u uw oude huis isoleert, adviseren professionals om te bepalen hoeveel isolatie het gebouw al heeft. Bovendien kan het toevoegen van isolatie aan uw muren helpen om ze te beschermen tegen waterschade en andere soorten aantasting die de structurele integriteit van uw huis kunnen bedreigen.

De dicht opeengepakte cellulose-isolatie in dubbele noppenwanden biedt hoge prestaties met behoud van een lage ecologische voetafdruk. Mocht uw exterieur toch gerenoveerd moeten worden, overweeg dan hier de mogelijkheden om een oudere muur van buitenaf te isoleren. Als u overweegt om van uw zolder geconditioneerde opslag- of woonruimte te maken, is het de moeite waard om van tactiek te veranderen om te isoleren tussen de spanten en wandbalken in plaats van de vloer. U kunt hennepisolatie bestellen via Ecohome, en hennep is een natuurlijk en niet-giftig isolatiemateriaal dat de luchtkwaliteit in uw huis zal beschermen.

Als je alleen een wand van 2x4 hebt (wat helaas vrijwel zeker het geval is), zou het heel verstandig zijn om wat binnenruimte op te offeren voor dikkere isolatie. Nadat u hebt gecontroleerd of uw huis op de juiste manier is afgesloten en de hoeveelheid isolatie hebt bepaald die u nodig hebt, beslist u welke isolatiegebieden u nodig hebt. .