Is het de moeite waard om isolatie aan muren toe te voegen?

Tenzij uw huis speciaal is gebouwd voor energie-efficiëntie, kunt u waarschijnlijk uw energierekening verlagen door meer isolatie toe te voegen. Veel oudere huizen zijn minder geïsoleerd dan huizen die tegenwoordig worden gebouwd, maar zelfs het toevoegen van isolatie aan een nieuwere woning kan zichzelf binnen enkele jaren terugverdienen.

Is het de moeite waard om isolatie aan muren toe te voegen?

Tenzij uw huis speciaal is gebouwd voor energie-efficiëntie, kunt u waarschijnlijk uw energierekening verlagen door meer isolatie toe te voegen. Veel oudere huizen zijn minder geïsoleerd dan huizen die tegenwoordig worden gebouwd, maar zelfs het toevoegen van isolatie aan een nieuwere woning kan zichzelf binnen enkele jaren terugverdienen. Maar er is een voortdurend voorbehoud. Als in spouwmuren het verkeerde isolatiemateriaal wordt gebruikt, kan dit de vochtigheid bevorderen, wat een reëel probleem kan zijn, vooral als er al een vochtprobleem is in een oud huis.

Hetzelfde geldt voor verschillende isolatieniveaus in de gebouwschil. Hoewel de goed geïsoleerde muren van een huis dezelfde hoeveelheid warmte verliezen, of er nu isolatie in het dak zit of niet, kan de onevenredige hoeveelheid warmte die aan het dak verloren gaat doorgaans niet worden gecompenseerd door de muren te verbeteren. Dus je moet het zo snel mogelijk aan je oude huis toevoegen, toch? Niet zo snel. Vroeger was ik iemand die promootte om zowat elk oud huis te renoveren met nieuwe isolatie, maar terugkijkend was dat naïef van me.

Er zijn bepaalde momenten (en plaatsen) waarop het toevoegen van isolatie enorm waardevol is en soms kan het catastrofaal zijn. U moet dus zeker weten wat u doet voordat u een oud huis gaat isoleren. Er zijn een aantal creatieve maar dure manieren waarop ik zou overwegen om met terugwerkende kracht de muren van een oud huis te isoleren als je in een ver noordelijk klimaat bent waar dat financieel zinvol kan zijn. Voor iedereen die onder de Mason Dixon-lijn woont, is het nooit de moeite waard om een oud huis te renoveren met muurisolatie.

Over het algemeen worden EWI-systemen gevormd door een isolatielaag aan te brengen op de massieve buitenmuren van het gebouw. In de meeste gevallen moet een kelder met isolatie op de buitenmuren worden beschouwd als een geconditioneerde ruimte. Deze technieken verbeteren de R-waarde van de hele muur door de thermische overbrugging te verminderen en het geïsoleerde wandoppervlak te maximaliseren. Hoe u het ook noemt, EWI, EIFS of ETICS zorgen voor superieure thermische isolatie van buitenmuren.

Denk bij nieuwbouw aan bouwtechnieken die zowel funderingsstructuur als isolatie bieden, zoals isolerende betonvormen en isolerende betonblokken. Isoleer in afgewerkte zolderkamers met of zonder dakkapellen (2A) tussen de noppen van de kniewanden, (2B) tussen de noppen en spanten van de buitenmuren en het dak, (2C) en plafonds met ongeconditioneerde ruimtes erboven. Plaatfunderingen met binnenisolatie bieden meer weerstand tegen termieten, maar sommige bouwers in het zuidoosten van de Verenigde Staten hebben zelfs melding gemaakt van termietenbesmettingen door schuimisolatie op ingesloten platen. Dit type woningisolatie voor buiten wordt gebruikt om oudere huizen met stevige muren zonder holtes en nieuwe en bestaande huizen met studs- en ommantellijsten te beschermen.

Als u een ongeventileerde kruipruimte heeft of zal hebben, kunt u het beste de funderingsmuren verzegelen en isoleren in plaats van de vloer tussen de kruipruimte en het huis. Inderdaad, spouwmuren bieden zonder twijfel de middelen voor effectieve isolatieoplossingen wanneer ze worden gebouwd volgens hedendaagse bouwvoorschriften. Maar ik weet, gezien mijn handige thermische camera op iPhone, dat de oppervlaktetemperaturen behoorlijk kunnen verschillen (ik zag een muur van 40° F tijdens de wintervorst, op dit moment geeft de muur 83,3° F aan met een instelpunt van de thermostaat van 78 °F). Overweeg ook om wandbekledingen van isolatieschuim te gebruiken in plaats van houten mantelproducten, omdat deze een superieure R-waarde hebben.

Hoewel het oorspronkelijk werd gebruikt om de isolatie te verbeteren in gebouwen met massieve metselwerkmuren, wordt het nu erkend als een uitstekende vorm van isolatie voor alle gebouwen. Of je je nu afvraagt of je het oude huis dat je al jaren bezit moet isoleren of overweegt om een opknapper aan te schaffen, je zult isolatieproblemen tegenkomen. Als u aan het verbouwen bent en uw muurholtes open zullen zijn, kijk dan naar tweedelig spuitschuim of natte cellulose-isolatie. Het aanbrengen van isolatie op plaatsen waar het nooit is ontworpen (voornamelijk de muren van een oud huis) veroorzaakt tal van problemen, allemaal vanwege de vochtproblemen die hierdoor ontstaan.

.