Is het de moeite waard om je huis te isoleren?

Voor de meeste huiseigenaren is het upgraden van een ondergeïsoleerde woning de kosten zeker waard. Het is een verbetering die zowel een lagere energierekening als een hogere waarde van het huis zal opleveren, plus het bijkomende voordeel van een lagere uitstoot van broeikasgassen.

Is het de moeite waard om je huis te isoleren?

Voor de meeste huiseigenaren is het upgraden van een ondergeïsoleerde woning de kosten zeker waard. Het is een verbetering die zowel een lagere energierekening als een hogere waarde van het huis zal opleveren, plus het bijkomende voordeel van een lagere uitstoot van broeikasgassen. In de VS hebben we allemaal te maken met energierekeningen en een van de manieren waarop u kunt helpen de kosten te verlagen, is door uw huis voldoende te isoleren. Het korte antwoord is dat het de moeite waard is om de juiste isolatie te krijgen — de installatiekosten zijn laag in vergelijking met het bedrag dat u op lange termijn zult besparen.

De meeste mensen zijn het erover eens dat isolatie niet alleen goed is voor hun gezondheid, maar ook goed voor hun portemonnee. Isolatie houdt je warm in de winter en koel in de zomer. Het maakt onze huizen comfortabeler dan ze zonder zouden zijn, en of je nu zoiets als minerale wol, inblaasbare of ouderwetse glasvezelmatten gebruikt, het toevoegen van isolatie zal zeker de energieprestaties van elk huis verbeteren. Maar misschien wel het meest bemoedigend is de stijging van de waarde van onroerend goed die een goed geïsoleerd huis kan hebben.

Bij betere isolatie hoort een beter energieprestatiecertificaat (EPC), en die lagere energierekeningen zijn aantrekkelijk voor woningzoekenden. De meningen lopen uiteen, maar de meesten zijn het erover eens dat het de waarde in uw huis aanzienlijk kan verhogen van 14% naar maar liefst 38%. Het aanbrengen van isolatie op plaatsen waar het nooit is ontworpen (voornamelijk de muren van een oud huis) veroorzaakt tal van problemen, allemaal vanwege de vochtproblemen die hierdoor ontstaan. Deze oudere huizen zijn grotendeels gebouwd zonder isolatie en alleen open holtes in de muren waar het huis kon ademen.

Voordat u uw oude huis isoleert, adviseren professionals om te bepalen hoeveel isolatie het gebouw al heeft. Voor iedereen die onder de Mason Dixon-lijn woont, is het nooit de moeite waard om een oud huis te renoveren met muurisolatie. Een situatie waarin het prima is om de muren te isoleren, is als je alle gevelbeplating verwijdert en een nieuwe huishoudfolie aanbrengt en daar vervolgens een regenscherm overheen gaat voordat je je oude gevelbeplating opnieuw installeert. Er zijn een aantal creatieve maar dure manieren waarop ik zou overwegen om met terugwerkende kracht de muren van een oud huis te isoleren als je in een ver noordelijk klimaat bent waar dat financieel zinvol kan zijn.

Nadat u hebt gecontroleerd of uw huis op de juiste manier is afgesloten en de hoeveelheid isolatie hebt bepaald die u nodig hebt, beslist u welke isolatiegebieden u nodig heeft. Omdat er buiten- en binnenmuren zijn waar je de isolatie tussen moet krijgen, kan het lastig zijn om dat voor elkaar te krijgen. Gezien de kosten van ramen met dubbele beglazing, moet u er eerst voor zorgen dat uw huis beter geïsoleerd is in de bovengenoemde muren en het dak. Of je je nu afvraagt of je het oude huis dat je al jaren bezit moet isoleren of overweegt om een opknapper aan te schaffen, je zult isolatieproblemen tegenkomen.

Als u tijdens de renovatie of de bouw kunt isoleren, zou u binnenkort de milieuvriendelijke methode van oude gordijnen en vloerkleden moeten kunnen gebruiken voor isolatie. Op de Bahama's zou ik de muren waarschijnlijk niet isoleren, tenzij je een nieuwe gevelbeplating en dampremmende laag en regenscherm aan de buitenkant installeert. Ik zal later na de pandemie kijken of ik de zolder kan isoleren — de zolder heeft wat vermiculietisolatie die eerst professioneel moet worden verwijderd. Opnieuw komt het vocht in de wandmontage terecht en wordt opgenomen door de isolatie, waar het als een vuile spons in het hout zit.