Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie: voordelen en prijzen

Spouwmuurisolatie is één van de meest voorkomende vormen van muurisolatie. Bij spouwmuurisolatie zullen uiteraard de spouwen geïsoleerd worden. Spouwen zijn ruimtes tussen de buitenmuur en de binnenmuur van je woning. Het was een heel populaire bouwvorm bij huizen die gebouwd werden tussen de jaren 20 en de jaren 90. Heb je zelf een woning die gebbouwd werd in deze periode, dan is de kans groot dat ook jouw woning een spouwmuur heeft.

In de beginjaren werden spouwmuren helemaal niet gevuld met isolatie. Dit werd pas gedaan vanaf de jaren 70 en 80. Is je woning gebouwd voor deze periode, dan zal er waarschijnlijk geen isolatie in de spouwen aangebracht zijn.

Wil je zeker zijn of je spouwen al dan niet isolatie hebben? Dan kan je dit aanvragen bij een isolatiespecialist. Zij kunnen dit controleren met behulp van een camera. Vraag je een offerte aan, dan zal deze service vaak gratis zijn.

Voordelen van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie plaatsen biedt heel wat interessante voordelen. Er is natuurlijk de forse energiebesparing die je kan realiseren. De warmte die je genereert in je woning, blijft langer in je woning hangen, waardoor je minder snel je verwarmingsinstallatie moet inschakelen.

Het plaatsen van spouwmuurisolatie is bovendien geen lastig werkje. Vaak is het voldoende om een gaatje in de buitenmuur te boren, waarin de isolatie wordt gespoten. Spouwmuurisolatie plaatsen vergt dus geen breekwerk.

Net zoals bij het aanbrengen van andere types isolatie kan je ook voor spouwmuurisolatie in aanmerking komen voor het verkrijgen van premies. Laat je de spouwmuurisolatie aanbrengen door een erkend aannemer, dan kan je zelfs een hoger premiebedrag verkrijgen. Op deze manier kan je al een aanzienlijk deel van je investering terugverdienen. Meer info over premies voor dakisolatie vind je op de website van de Vlaamse Overheid of op onze pagina over premies.

alt

Welke isolatiematerialen kan je gebruiken?

Net zoals bij dakisolatie of vloerisolatie heb je ook bij spouwmuurisolatie de keuze uit verschillende soorten isolatiematerialen. Bij spouwmuurisolatie zal men wel vaak opteren voor isolatie in de vorm van vlokken. De meest voorkomende vormen van spouwmuurisolatie zijn glaswol, EPS, PUR en rotswol.

Glaswol

Glaswol is bij de meeste mensen bekend onder de vorm van grote gele of witte rollen isolatie. Wanneer je kiest voor glaswol als spouwmuurisolatie, dan zal het gebruikt worden onder de vorm van vlokken. Glaswol kan heel wat troeven voorleggen als spouwmuurisolatie. Zo is het een heel flexibel en brandveilig materiaal, en scoort het uitstekend als geluidsisolatie. Het is relatief goedkoop, maar heeft toch een hoog isolerend vermogen, waardoor het een goede prijs/kwaliteitsverhouding heeft.

EPS

EPS wordt vaak als spouwmuurisolatie gebruikt onder de vorm van EPS parels. Vaak zijn dit witte, zilvergrijze of zwarte korrels uit polystyreen. EPS scoort heel goed als vochtafwerend materiaal. Ook is het vrij milieuvriendelijk in vergelijking met andere isolatiematerialen. Daartegenover staat dat EPS als kunststof isolatiemateriaal is minder geluidsisolerend is.

PUR

PUR heeft van alle hier beschreven isolatiematerialen het hoogste isolatievermogen. Het is een heel flexibel materiaal als schuimvorm, wat ervoor zorgt dat het de spouw tot in het kleinste kiertje nauwgezet kan dichten. Ook Pur heeft een goede prijs/kwaliteitsverhouding, gezien zijn hoge isolatievermogen. PUR staat dan weer bekend als heel milieuonvriendelijk, aangezien het een materiaal is dat heel moeilijk te recycleren is.

Rotswol

Rotswol is net zoals glaswol een minerale wol. Het scoort dus ook zeer goed op vlak van geluidsisolatie. Het isolatievermogen van rotswol ligt iets lager dan datvan glaswol, terwijl de prijs toch minstens even duur is. In die zin is de prijs/kwaliteitsverhouding iets minder gunstig dan die van glaswol.

Gemiddelde prijs van spouwmuurisolatie?

Wil je je spouwmuren isoleren, dan zal de totale prijs van je project afhangen van een aantal factoren. Uiteraard is de totale te isoleren oppervlakte een belangrijke factor die meespeelt. Daarnaast zijn ook het gekozen isolatiemateriaal en de dikte van je spouwmuur van cruciaal belang om je prijs te kunnen bepalen.

Afhankelijk van het isolatiemateriaal dat je kiest, zal de prijs per vierkante meter variëren tussen de 15€ en de 30€. Voor een gemiddeld project zal de prijs dus tussen de 1.000 € en de 2.000 € bedragen. Hou er rekening mee dat je al een aanzienlijk deel van je investering zal kunnen terugverdienen via premies. Hierdoor zal de gemiddelde terugverdientijd tussen de 1,5 en de 4 jaar schommelen.