Spouwmuurisolatie

Wat is de gemiddelde prijs van muurisolatie?

Muurisolatie plaatsen is belangrijk indien je de warmte zo lang mogelijk in je woning wil blijven behouden. Muurisolatie is samen met dakisolatie de belangrijkste isolatie die je moet aanbrengen, aangezien de meeste warmte ontsnapt via het dak en de muren.

Ben je van plan om muurisolatie te plaatsen, dan zit je vast nog met enkele vragen. Eén van de meest voorkomende vragen die we krijgen, is: "Wat is de gemiddelde prijs van muurisolatie? Hoeveel gaat het me kosten om mijn muren te laten isoleren?"

Wel, de prijs zal afhangen van drie factoren. De eerste factor is uiteraard de te isoleren oppervlakte. Het is logisch dat de prijs van je totale project hoger zal liggen naarmate je een grotere oppervlakte moet isoleren.

De tweede factor is het soort isolatiemateriaal dat je gebruikt. En de laatste factor is de dikte van je isolatielaag.

Prijs per isolatiemateriaal

Om je muur te isoleren, kan je gebruik maken van verschillende isolatiematerialen. Grofweg kan je de soorten isolatiemateriaal onderverdelen in enkele groepen, waaronder de kunststof isolatiematerialen en de minerale wollen de meest gebruikte zijn. De kunststof isolatiematerialen zijn de isolatiematerialen met de beste isolatiewaarden. Zij zijn ook het duurste in prijs. Het gaat dan om isolatiematerialen zoals PIR, PUR en resol. De prijs per vierkante meter voor dit soort isolatiematerialen varieert tussen de 10 € en de 60 €. Uiteraard zal de dikte van het isolatiemateriaal de uiteindelijke prijs per vierkante meter bepalen.

Naast de kunststof isolatiematerialen kan je ook nog kiezen voor de isolatiematerialen op basis van minerale wollen. Denk hierbij aan isolatiematerialen zoals glaswol en rotswol. Deze isolatiematerialen hebben een isolerend vermogen dat iets lager ligt dan dat van de kunststof isolatiematerialen. Maar minerale wollen hebben dan weer het voordeel dat ze uitstekend dienst kunnen doen als geluidsisolatie. Glaswol en in mindere mate ook rotswol houden het geluid van buitenaf veel beter tegen dan bijvoorbeeld PIR of PUR. Vandaar dat veel mensen toch nog kiezen voor deze isolatiematerialen om hun muren te isoleren.

Zoals gezegd is het isolerend vermogen van minerale wollen iets lager, en dat is ook te merken aan de prijs. De prijs per vierkante meter van minerale wollen ligt merkelijk lager dan die van kunststof isolatiematerialen. De meeste prijzen variëren tussen 4 € en 20 € per vierkante meter.

alt

Prijs per dikte

Naast de totale oppervlakte en je favoriete isolatiemateriaal zal ook de dikte van je isolatielaag een rol spelen in de totale kostprijs van je project. Hoe dikker je isolatielaag, hoe hoger de prijs zal liggen. Wil je een isolatielaag van 15cm glaswol, dan zal de prijs uiteraard hoger liggen dan wanneer je een isolatielaag van slechts 10cm glaswol wil.

Er kunnen echter wel verschillen zijn tussen isolatiematerialen onderling. Zo zou het best kunnen dat een isolatielaag van 15cm glaswol nog steeds goedkoper is dan een isolatielaag van 12cm PUR isolatie. Dat komt omdat de prijs per vierkante meter voor PUR isolatie verhoudingsgewijs veel hoger kan liggen, omdat het isolerend vermogen van PUR isolatie veel hoger ligt.