Spouwmuurisolatie

Geluidsisolatie voor muren plaatsen

Muurisolatie dient bij de meeste mensen in de eerste plaats om de warmte binnenin de woning te houden, en de koude buiten te houden. Op die manier kan immers veel bespaard worden op energiekosten. Maar muurisolatie kan bovendien nog een tweede belangrijke functie uitoefenen: die van geluidsisolatie of akoestische isolatie. Dankzij geluidsisolatie kan je ervoor zorgen dat je binnen in huis geen last hebt van storende geluiden van buitenaf. Omgekeerd zorgt je ervoor dat geluid van binnen niet naar buiten kan, wat je privacy en je geluidskwaliteit binnenin natuurlijk verhoogt. In dit laatste geval spreken we van akoestische isolatie.

Soorten geluidshinder

Storend geluid van buitenaf kan zich aandienen onder verschillende vormen. Grofweg kan je dit storende geluid opdelen in twee groepen: contactgeluid en luchtgeluid.

Bij contactgeluid is het storende geluid van buitenaf afkomstig van elementen die rechtstreeks in contact staan met je eigen eigendom. Denk maar aan het verschuiven van stoelen in een aanpalende woning, of voetstappen in het appartement boven dat van jou. Contactgeluid is vrij moeilijk aan te pakken. Je zou immers een volledige isolatieschil moeten creëren rond de ruimte waar je het meest last hebt van het contactgeluid. Dit is vaak niet mogelijk, aangezien het impliceert dat je zowel, plafonds, muren en vloer moet gaan isoleren. In de praktijk zal men vaak enkel de aanpalende wand of plafond gaan isoleren.

Bij luchtgeluid verplaatst het storende geluid zich via de lucht. Denk hierbij aan het geluid van een televisietoestel in een aanpalende woning. Dit is veel makkelijker aan te pakken, door gewoon de aanpalende wand te isoleren.

Hoe geluidsisolatie plaatsen?

Geluidsisolatie voor muren plaatsen is niet zo heel moeilijk. Bij muren zal men voornamelijk werken met voorzetwanden. Dit zijn kunstmatige wanden die men voor de bestaande muur plaatst, zodat men tussen deze voorzetwanden en de muur het isolatiemateriaal kan aanbrengen. Concreet zal men een frame op de muur plaatsen die geïsoleerd moet worden. Binnenin dit frame zal men dan het isolatiemateriaal aanbrengen. Eventueel wordt dit isolatiemateriaal eerst nog bedekt met een dampscherm, zodat het geen last kan hebben van vochtige lucht in de ruimte.

Wanneer het frame, het isolatiemateriaal en het dampscherm geplaatst zijn, kan de voorzetwand verder worden afgewerkt met bijvoorbeeld gipskartonplaten. Eens deze gipskartonplaten gemonteerd zijn, kan je de muur nog verder afwerken, door bijvoorbeeld te schilderen of te behangen.

alt

Welke isolatiematerialen gebruiken?

Niet elk isolatiemateriaal is even geschikt om te dienen als isolatiemateriaal. De isolatiematerialen die het hoogste isolerende vermogen hebben, zijn vaak minder geschikt als geluidsisolatie. Denk hierbij maar aan isolatiematerialen zoals PIR, PUR en resol. Wil je echt goede geluidsisolatie voor je muren, dan kies je best voor ander isolatiemateriaal.

Glaswol

Glaswol is bijvoorbeeld een isolatiemateriaal dat heel geschikt is als geluidsisolatie. Het is een minerale wol, en het zijn dit soort isolatiematerialen die uitstekend zijn in het tegenhouden van geluidshinder.

In vergelijking met kunststof isolatiematerialen is glaswol iets minder sterk op vlak van thermische isolatie. Je moet met andere woorden een dikkere isolatielaag aanbrengen om hetzelfde isolerende vermogen te bekomen. Aan de andere kant heb je hierdoor wel een des te beter geluidsisolerend vermogen.

Polyethyleen

Polyethyleen is een kunststof isolatiemateriaal. Het is een stevig isolatiemateriaal met een iets hoger isolerend vermogen dan glaswol. Dankzij zijn stevigheid wordt het vooral gebruikt voor het isoleren van vloeren, tegen bijvoorbeeld voetstappen. Maar het kan uiteraard ook gebruikt worden voor het isoleren van muren.

Rotswol

Net zoals glaswol behoort rotswol tot de familie van de minerale wollen. Rotswol is iets steviger dan glaswol, en heeft een iets hoger isolerend vermogen. Rotswol wordt vaak verkocht in de vorm van vrij stevige platen, waardoor ze makkelijk te plaatsen zijn.