Spouwmuurisolatie

Buitengevelisolatie: de voordelen en gemiddelde prijzen

Buitengevelisolatie is één van de meest populaire toepassingen van muurisolatie. het wordt vooral toegepast als alternatief op spouwmuurisolatie. Soms biedt spouwmuurisolatie immers onvoldoende meerwaarde, bijvoorbeeld omdat de spouw simplemweg niet breed genoeg is. In zulke gevallen zal men vaak kiezen voor buitenmuurisolatie of buitengevelisolatie.

Voordelen van buitengevelisolatie

Hoewel spouwmuurisolatie misschien wel de meest populaire vorm van muurisolatie is, biedt ook buitengevelisolatie enkele interessante voordelen. Net zoals bij alle vormen van isolatie is energiebesparing natuurlijk het belangrijkste voordeel. Maar buitengevelisolatie heeft daarnaast nog een aantal andere grote voordelen.

Wil je je muren goed isoleren, dan geeft buitengevelisolatie je het minste risico op koudebruggen. Je kan immers je isolatieschil ononderbroken rondom het huis aanbrengen. Dit geeft minder problemen met warmteverlies, wat dan weer de energiebesparing ten goede komt.

Buitengevelisolatie is ook interessante bij beschadigde gevels. Door je gevels te isoleren, heb je de perfecte gelegenheid om die beschadigde buitenmuur in een nieuw jasje te steken. Het uitzicht is veel mooier, en de waarde van je woning stijgt nog eens op de koop toe.

Tot slot kan buitengevelisolatie ook een remedie zijn voor vochtproblemen die zich zouden voordoen op de buitenmuur. Heb je bijvoorbeeld last van doorslaand vocht, of neerslag dat via de buitenmuren je woning binnendringt, dan kan je dit doorslaand vocht via een nieuwe isolatielaag een halt toeroepen.

alt

Hoe buitengevelisolatie aanbrengen?

Gevelisolatie wordt vaak volgens en vast procédé aangebracht op de muren. Vaak zal men de isolatieplaten via een speciale lijm op de muren kleven. In sommige gevallen zal met op de muur een metalen frame aanbrengen, waarop de isolatieplaten zullen worden geplaatst. Als isolatiemateriaal voor gevelisolatie kiest men vaak voor XPS-platen. De platen hebben een hoog isolerend vermogen, en zijn bovendien goed bestand tegen vocht. Geen overbodige luxe voor isolatiemateriaal dat langs de buitenkant wordt geplaatst.

Nadat het isolatiemateriaal is aangebracht op de muur is het tijd voor de afwerking. Hier heb je de keuze uit verschillende opties. Zo wordt vaak gekozen voor gevelbepleistering, of voor het aanbrengen van een houten structuur, waarop dan de gevelbekleding wordt aangebracht.

Prijs van buitengevelisolatie

De prijs voor buitengevelisolatie hangt natuurlijk volledig af van de grootte van de gevel die geïsoleerd moet worden. Om toch goed te kunnen vergelijken, kijkt met vaak naar de kostprijs per vierkante meter. In de meeste gevallen zal de kostprijs per vierkante meter tussen de 115 € en de 135 € liggen. Hoeveel de kostprijs per meter werkelijk bedraagt, hangt is grote mate af van het soort gevelafwerking dat je kiest.

Het bepleisteren van de gevel zal in vele gevallen de goedkoopste optie zijn. Gevelbepleistering is immers snel aan te brengen, en bovendien zijn de materialen goedkoop.

Premies voor buitengevelisolatie

Net zoals bij alle andere soorten isolatiewerken, kan je ook voor het aanbrengen van gevelisolatie in aanmerking komen voor premies van de netbeheerder. Start je vandaag je project, dan kan je een premie krijgen van 15 € per vierkante meter dat je zal isoleren. Je moet uiteraard wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet je isolatiemateriaal een minimale lambda-waarde hebben van 3 m²K/W. Deze waarde ligt al iets hoger dan vroeger, dus let er op dat een een isolatiemateriaal met een voldoende hoog isolerend vermogen aanbrengt.

Voorts laat je je isolatie best ook plaatsen door een erkend aannemer. Je kan je premies aanvragen bij je netbeheerder. Wil je meer te weten komen over de premies en de voorwaarden, neem dan snel een kijkje op onze pagina over premies.